Palvelut/ Yksityishenkilöille/

Avioehto

Avioehtosopimuksen avulla kihlapari tai aviopuolisot voivat vaikuttaa siihen, miten heidän omaisuutensa jaetaan heidän välillään avioliiton päätyttyä avioeroon tai toisen osapuolen kuolemaan. Tällä sopimuksella tulevat puolisot tai puolisot sopivat etukäteen avioliiton purkautumisen vaikutuksista heidän omaisuutensa jakoon.

Avioehto

Avioehtosopimuksen avulla kihlapari tai aviopuolisot voivat vaikuttaa siihen, miten heidän omaisuutensa jaetaan heidän välillään avioliiton päätyttyä avioeroon tai toisen osapuolen kuolemaan. Tällä sopimuksella tulevat puolisot tai puolisot sopivat etukäteen avioliiton purkautumisen vaikutuksista heidän omaisuutensa jakoon. Avioehtosopimus tulee olla lain vaatimukset täyttävä ja rekisteröity, jotta se on osapuolia sitova. Avioehto – voit lukea aiheesta lisää tarkemmin tällä sivulla.

Aviopuolisoilla on lain mukaan avio-oikeus toistensa omaisuuteen, mutta avio-oikeuden vaikutukset näkyvät käytännössä vasta avioeron tai puolison kuoleman jälkeen toimitettavassa osituksessa.

Avio-oikeus tarkoittaa puolison oikeutta saada puolet molempien aviopuolisoiden omaisuuden säästöstä. Tämä tarkoittaa, että enemmän omistava puoliso joutuu pääsäännön mukaan antamaan osituksessa omaisuuttaan vähemmän omistavalle puolisolle. Tätä suoritusta kutsutaan tasingoksi. Enemmän omistavalla leskellä on erivapaus kieltäytyä luovuttamasta tasinkoa edesmenneen puolison perillisille.

Miksi avioehto?

Edellä kerrotusta avio-oikeudesta puolisot voivat poiketa solmimalla avioehtosopimuksen. Puolisot voivat esimerkiksi sopia, ettei kummallakaan heistä tai jommallakummalla ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Avioehtosopimuksella osapuolet voivat myös rajata tiettyjä omaisuuseriä, kuten kiinteistön, yrityksen osakkeet tai oman suvun kesämökkikiinteistön avio-oikeuden ulkopuolelle. Avio-oikeuden ulkopuolelle voidaan sulkea myös tietyllä tavalla, kuten testamentilla, lahjana tai perintönä saadut tai saatavat omaisuuserät. Mahdollista on myös rajata avio-oikeutta siitä riippuen, päättyykö avioliitto avioeroon vai toisen puolison kuolemaan.

Avioehtosopimus yleensä yksinkertaistaa ja helpottaa erotilanteessa omaisuudesta syntyviä riitoja. Avioeron jälkeen omaisuusasioista puhuminen on usein vaikeaa ja tilanteet kärjistyvät helposti. Vaikka avioehdon solmiminen ei kuulostakaan naimisiin mennessä romanttiselta, on avioeron mahdollisuus kuitenkin tosiasia. Jos avioehtosopimuksen vaikutuksen haluaa poistaa myöhemmässä vaiheessa, sen vaikutukset on mahdollista poistaa uudella avioehtosopimuksella.

Asioiden järkevällä ennakoimisella voidaan varautua siihen, etteivät asiat sujukaan, kuten alun perin oli suunniteltu ja välttää omaisuuden jakamisesta aiheutuvat, usein myös kalliiksi käyvät riidat.

Autamme avioehdon laatimisessa

Asianajotoimistomme hoitaa avioliitto-oikeuteen liittyviä toimeksiantoja, kuten avioehtosopimusten laatimista yli 35 vuoden kokemuksella. Oli sitten kyse avio-oikeuden täysin poissulkevasta avioehtosopimuksesta tai ajatuksesta, että perintönä saatu ei olisi mukana osituksessa, jos avioliitto päättyykin avioeroon, asiantuntijamme auttavat sinua ja puolisoasi löytämään parhaat ratkaisut juuri teidän tilanteeseenne. Kartoitamme kanssanne toiveenne ja siirrämme ajatuksenne asiakirjamuotoon siten, ettei jälkikäteen herää kysymyksiä siitä, onko avioehtosopimus pätevä tai ovatko sen määräykset tulkinnanvaraisia.

Valmiit avioehtosopimusmallit eivät kerro, miten omaisuutenne käyttäytyy eri tilanteissa ja miten esimerkiksi avioehtosopimuksen ja testamentin laatimalla tai näitä muokkaamalla toteutetaan verotuksellisesti järkevä ratkaisu avioliiton päättyessä toisen puolison kuolemaan. Hoidamme puolestanne myös avioehtosopimuksen rekisteröinnin sen jälkeen, kun teidät on vihitty. Laadituta teidän avioehto oikeudellisiin asioihin perehtyneiden asianajajiemme avulla, ota yhteyttä oululaiseen asianajotoimistoomme.

Tutustu ammattitaitoisiin asianajajiimme ja ota rohkeasti yhteyttä asianajotoimistoomme. Etsitään yhdessä toimivin ratkaisu teidän tilanteeseenne. Lisätietoja asianajokulujen kattamisesta voit lukea verkkosivujemme Hinnasto-sivulta. Ole hyvä ja tutustu siihen tarkemmin.

Ota yhteyttä

Käänny suoraan ammattitaitoisten asianajajiemme puoleen, ota yhteyttä oheisella lomakkeella tai tule käymään paikan päällä. Hoidamme toimeksiantoja suomen lisäksi englannin kielellä.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Asianajotoimisto Castrén & Castrén Oy

Hallituskatu 13–17 E 54, 4. krs, 90100 Oulu. Avoinna arkisin klo 8–16

p. (08) 571 6600 asianajotoimisto@castren.org